Årets julevin 2021 hos Kokkens Vinhus

Årets julevin 2021 hos Kokkens Vinhus

Årets julevin 2021 – Kokkens Vinhus går traditionelt til værks

Ripasso, Rhone og en enkelt afstikker til Lanquedoc

Klassisk er godt, og godt er klassisk! Julebordets strabadser kræver vin med muller. Frugten skal være i højsædet, men på den anden side må det heller ikke kamme over – specielt ikke på sødme og alkohol.

Det klassiske julebord byder vanen tro på alt fra fedme, sødme, syre og ikke mindst et godt miks af det hele på én gang. Så det vinøse match kræver sin vin!

Fra Rhonedalens sydlige del kommer vores første bud:

Chateau Maucoil

ligger blot 3 km. fra selveste Châteauneuf-du-Pape. Med en lang vinøs historie har familien Arnaud produceret store vine siden overtagelsen i 1995. Vores første forslag til en super klassisk julevin er Cotes-du-Rhone-Village 2020. En saftig sag baseret på Grenache med røde frugter og en skøn umiddelbar aromatisk profil. Meget klassisk Côtes-du-Rhône med masser af friske frugtnuancer af kirsebær og blommer. I smagen er den en smule mørkere i stilen med toner af brombær og en smule peber. Netop dette lette, krydrede touch til den ellers saftige, rødtonede frugt giver et perfekt modspil til julemaden og ikke mindst anden eller gåsen. Vinen har med sine 14,5 % brede nok skuldre til også at klare de søde elementer, men balancen er intakt og vinen helt uimodståelig.

 

Brigaldara Ripasso:

Næste step på rangstigen er ultratraditionel Ripasso – vel at mærke ”ægte” ripasso lavet med kvaset fra amarone-produktionen under kyndig vejledning af familien. Lige siden 1929 har familien fra den smukke middelalderlige ejendom med tålmodighed produceret deres fantastiske Brigaldara Ripasso. Denne frugtintense vin kommer fra hjertet af Valpolicella Classico-distriktet. Den står smukt rubinrødt i glasset og har skønne noter af både frisk og tørret frugt, confiterede sorte og røde kirsebær samt krydderier. I munden åbner den flot op med bred frugt og flot intensitet. Her har vi med en vin at gøre, der på grund af det ekstra skud råkraft fra gæring med kvaset fra Amaronen giver brede skuldre, rundhed og stor frugt. Den perfekte ledsager til julebordets glæder, og den kan faktisk godt spille op med rødkålen!

 

GMS2:

Sidste step på den kvalitative rangstige er Le Grand Balthazar GSM2. En topvin uden lige fra Pierrick Harang. Produceret på nøje udvalgte og enkeltvis plukkede druer af Grenache, Syrah, Mourvedre og en lille smule Merlot. Vinen er dernæst afstilket og gæret på åbne tønder efter fod-trampning. Vinen har dernæst fået 12 måneder på fransk eg af højeste kvalitet, og resultatet lyver ikke. En vin i superligaen med flot frugtdybde, men samtidig en forbløffende friskhed og elegance. Med de brede skuldre, den lette krydrede tone og specielt den meget, meget lange finish vil den være helt ideel til det skønne julebord!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *