Blanc de Blancs – Kongen af Champagne?

 

I hjertet af Champagne-regionen finder man området Cote des Blancs, hvor nogle af de største vine i verden bliver til. Her regerer Chardonnay-druen enerådigt, og de store champagner herfra er derfor næsten altid lavet alene på denne drue.

Champagne er en region, og vinen, der produceres her, hedder det samme som regionen. Champagne kan derfor IKKE produceres andre steder i verden – mousserende vin derimod kan produceres alle steder. Men tilbage til Cote des Blancs hvor Chardonnay-druen i hænderne på de dygtige vinbønder kan skabe vinøse mirakler, der kan give selv den mest hårdnakkede kritiker fugtige øjne!.

I hjertet af Cote des Blancs finder men højen af samme navn, hvor de 4 store og navnkundige kommuner i Champagne – distriktet ligger: Avize, Cramant, Les Mesnil-sur-Oger og Oger. Fælles for Champagnerne fra disse områder er en stor elegance, mineralitet og sprødhed samt en nærmest kirurgisk balance.

Fra de store og kendte producenter, der også har marker her, til de små uafhængige producenter, oftest familie-ejede, kan man finde et væld af varianter og Chardonnay-champagner i nærmest alle afskygninger, og oftest vil en Blanc de Blancs fra Champagne være en stor oplevelse i glasset.  Der laves megen vin på Chardonnay – druen i hele Champagne-regionen, men skal man have det ultimative glas, så skal man til Cote De Blancs – her optimerer jordbunden druens naturlige aromaprofil, og den får desuden en utrolig flot syre til at afbalancere de frugtige toner – en mere end vellykket symbiose kan man uden at overdrive sige.

Vi er i Kokkens Vinhus de heldige importører af den delvist dansk-ejede Champagne-producent Hatt et Söner, og deres topvin, Le Gand Pere, er 100 % Chardonnay Blanc de Blancs.  80% af druerne kommer imidlertid fra kommunen Oger, som er kendt for at skabe noget af den mest intense Chardonnay i hele Champagne- regionen. Producenten har til huse lidt længere nede i Bergeres-Les-Vertus, som også er et meget spændende og særdeles interessant område.

Fra forskellige af de bedste parceller herfra blandes der ca. 20% sammen med druerne fra Oger, og herigennem skabes magien. Le Grand Pere er og bliver et monster af en Champagne, men på den gode måde. Den rummer en stor smagsintensitet og power men er stadig utrolig elegant og meget charmerende. Det er champagnen, der er som skabt til at fejre de bedste stunder i livet!

Vi har netop fået årgang 2008 Le Grand Pere hjem! 2008 er udnævnt til den største årgang i Champagne  siden 1996, og vi kan skrive under på, at Le Grand Pere 2008 præsteret på et nærmest overjordisk niveau. Det er vin i top-klassen og vi kan kun på det kraftigste anbefale denne magiske Chardonnay fra Cote des Blancs.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *