Gin – det nye sort!

Gin er blevet en mere efterspurgt spiritus for tiden. Den ældgamle enebær-baseret spiritus er populær som aldrig før – og nye spændende gin ser dagens lys mere eller mindre dagligt.

Hvor stammer gin fra?

De første møder med Gin stammer helt tilbage fra 1650-1700 tallet og menes at komme fra Frankrig. Dog mener man, at det var en hollandsk læge der gjorde drikken populær på grund af dets egenskaber. Lægen udstyrede hollandske soldater med drikken, der gav dem mod og kurerede sygdomme.

Navnet Gin stammer fra Genever, det hollandske ord for enebær. Drikken er forholdsvis let at lave og blev populær da den så dagens lys i Londons gader. Spiritussen blev solgt på alle gadehjørner og blev set som en billig brandert.

Gin i dag

På grund af spiritussens mange komplikationer, indførte regeringen restriktioner på Gin. Der blev lavet love og påbud om hvem der måtte købe og lave Gin. Mange kendte lovlige destillerier åbnede i denne periode, som f.eks. Beefeater, Hayman´s, Sipsmith, m.m.

I dag producerers Gin alle steder i verden og fås i mange forskellige udgaver, såsom fadlagret, frugtgin, som fadstyrke gin osv. Der er næsten uanede muligheder mht. brug af botanicals, urter, frugt.

Derfor har der også været en tendens til at tænke ud af boksen på det seneste. Dette har givet mange mange Gin, som dårligt smagte af enebær. Der går mange producenter i dag back-to-basis og laver gin, der smager af det det er – en spiritus med enebær smag.

4 personlige anbefalinger:

Frederiksberg London Dry Gin 44%

Det nyeste skud på stammen fra Henrik Hammer, manden bag Geranium og Old English Gin. Han har åbent et småt destilleri, under Frederiksberg rådhus, og har siden sommeren 2016 lavet mindre produktioner af klassisk, enebærsmagende Gin. Han bruger lokale botanicals, som lavendel fra landbrughøjskolen og agern fra Frederiksberg have.

Brug denne Gin til en perfekt G&T med Fever Tree aromatic tonic og en skive grapefrugt. Eller med Lavendel og Fentimans indian Tonic.

Harahorn Gin 46%

Denne lille norske perle, opkaldt efter et fabeldyr, byder på klassisk enebærsmag. Ginnen er kombineret med alt hvad den norske natur byder på – blæretang, rabarber, norske timian og oregano. Dette giver en helt igennem fantastisk frisk, sprød og urtet karakter. Efter lidt tid i glasset bryder træder frugt, bær og urter langsomt i karakter og bryder med dets enebærdominans.

Harahorn går fantastisk godt sammen med Bon Accord tonic og så med enten en timiankvist eller frisk oregano, alternativt med frisksnittet rabarber.

Anholt Gin 45,3%

Musik og Gin går fantastisk sammen i  denne small batch Gin fra Anholt. Musikeren Thøger Dixgaard og en kompagnon har sammen med Nordisk Brænderi skabt denne sublime enebærsmagnende Gin. Der er kun brugt 4 botanicals, med enebær håndplukket på Anholt, samt det rene, bløde vand, fra øens vanddeppot.

Anholt Gin fungerer helt perfekt sammen med Fever Tree mediterranian tonic, samt garnering med rosmarin og citron, eller lime og timian. Den er også helt ideel at drikke on-the-rocks!

Scapegrace Navy Strenght Gin 57%

Spændende og ren Gin fra den anden ende af kloden – Scapegrace fra New Zealand! Meget klassisk med enebær og citrus i smagen og man fornemmer hurtigt at det er en gin, som er meget ren og frisk. Destilleriet fremhæver især det meget rene vand, som en af nøglerne til den fremragende gin. Vandet bliver gennem mange år filtreret gennem sten og klipper og løber til sidst ud i sin reneste form. Dette rene vand er grundsten i denne Gin, som er tappet i navy strength, 57%.

Scapegrace går super godt sammen med Fever Tree indian tonic og en frisk limeskive eller fentemans rose lemonade og en frisk skåret skive grapefrugt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *