Guiden til julevinen hos Kokkens Vinhus 2019

Vi har igen år valgt at lave en guide, som kan hjælpe jer med at finde den perfekte vin til hele december eller bare juleaften.

Vinen til den fede mad skal spille sammen med det salte kød, den tykke sovs og ikke mindst de syltede grønsager. Med andre ord, byder julemaden på mange forskellige smage.

Til netop dette måltid er det derfor vigtigt ikke at vælge en for sød og kraftig vin. Men at finde noget som balancere alle elementerne og er den perfekte ledersager igennem hele middagen.

I vores guide vil vi fokusere på 3 forskellige Vine som, vi mener vil passe perfekt til juleaften.

 

Det danske valg:


https://www.kokkensvinhus.dk/shop/bodegas-aradon-calzadas-2015-rioja/

Calzadas de Aradon 2015, Bodegas de Aradon, Rioja

Det klassiske valg er i år en gammel kending, som virkeligt har fået en genkomst på den danske vinescene, nemlig Rioja!

 

Beliggende i den lille by, Alcanadre i den spanske La Rioja provins, ligger vingården Bodegas Aradon, opkaldt efter byen af samme navn, som kan dateres helt tiblage til romertiden. Vin er der faktisk lavet siden den gang, men fra 1957 har vinbønder i Alcanadre æret Aradon navnet ved at benytte det på deres vine.


Calzadas er en super flot, moderne Rioja med en flot ren frugtprofil, et hint af fad og en meget frisk men stadig fyldig frugt. Den er dejlig kompleks både i næsen og i munden og en flot lang finish med et godt bid. Toner af røde og mørke bær, lakrids, krydderier og urter i flot samspil gør denne vin til en flot moderne Rioja i perfekt balance og et meget unikt glas vin som vi holder meget af hos Kokkens Vinhus.

Calzadas er lavet på 80% Tempranillo, 10% Garnacha og 10% Graciano , som er de 3 mest udbredte røde druer i Rioja. Druerne høstes, når de har nået optimal modenhed. Efter høsten afstilkes alle druer og vinen gærer på ståltank. Efter gæringen overføres vinen til et mix af franske og amerikanske fade hvor den lagre i 12 måneder. En vin som uden tvivl vil komplimentere julemaden og alle dens komponenter rigtig godt!


Vinhandlernes valg

https://www.kokkensvinhus.dk/shop/clos-de-trias-2012-vieilles-vignes-ventoux/

Clos de Trias Vieilles Vignes 2012, Ventoux

 

Vinhandlerens valg har i mange år været Chateauneuf du Pape som med kraft og power spiller med musklerne overfor både And og flæskesteg.
Vi har i år valgt et fantastisk alternativ fra den noget mindre kendte kommune i Rhône, Ventoux! Ved foden af det berømte Mont Ventoux bjerg, har Evan Andreas Bakke, norsk amerikaner etableret sin helt fantastiske vingård og han tryller virkeligt i marken!

Med vinstokke der er over 80 år gamle og med en beliggenhed mellem 3-500 meter over havets overflade, har stokke og druer de helt perfekte forhold, til at blive til vin i verdensklasse og det er virkeligt hvad Evan har formået.  Han bruger de klassiske druer for Rhône dalen, Grenache, Syrah, Cinsault og Carignan, druerne er Økologisk dyrket, han spontangærer eller temperaturkontrollere ikke sin vin. Og laver den kun i de bedste årgange.

2012 Vieilles Vignes er som navnet antyder lavet på gamle vinstokke med en alder på over 80 år, vinen er lavet på 95% Grenache og 5% Carignan. Det er en ultra kompleks vin, med mørke frugtnoter, lakrids og urter i næsen. Når den rammer munden, er det en smagseksplosion, med mørke, saftige frugtnoter, en sødme og fedme, som er helt tilpas og en medium syre, som giver en helt perfekt balance til vinen!
En vin som vi er Meget begejstrede for og som vi Varmt vil anbefale til julens herligheder. Vinen har scoret super flotte 95 Point i det anerkendte vinmagasin Decanter!

 

Sommelierens valg

https://www.kokkensvinhus.dk/shop/leeuwin-estate-art-series-cabernet-2014/

Art Series Cabernet Sauvignon 2014, Leeuwin Estate, Margaret River

Sommeliens valg er et mere utraditionelt valg, da valget godt nok er faldet på en Australsk vin, men det er Ikke en klassisk Shiraz med power og høj alkohol.

Valget er faldet på en super elegant Cabernet Sauvignon fra en af Australiens bedste producenter, Leeuwin Estate, som ligger i Margaret River, i Western Australia. Et område som ligger små 4 timers kørsel syd for Perth og med et klima som minder langt mere om det man kan finde i Bordeaux og hvor de formår at lave nogle super elegante vine, som på mange områder kan minde om de klassiske røde vine fra Bordeaux.
Leeuwin estate er grundlagt som et af de første Vinerier i WA, tilbage i i starten af 70’erne. Så i forhold til resten af Australien, en meget ung vinindustri. De blev lynhurtigt berømte for deres vin, ikke kun i Australien, men i hele vinverden og en vis Hr. Robert Mondavi viste stor interesse for at købe vingården, hvilket han naturligvis ikke fik lov til, men derimod fik lov at dele ud af sin ekspertise og visdom og har været medvirkende til at Leeuwin Estate har etableret sin i toppen af Vinverden.

Art Series er deres Prestige serie og laves udover i Cabernet, i Chardonnay ( Australiens Bedste ) og i Shiraz samt Riesling og Sauvignon Blanc.

Deres Cabernet kunne ligeså godt være en Pauillac! Den oser langt væk ( På den gode måde ) af Cassis, blyant, mint, cedertræ, smagen er super velafbalanceret, medium syre, god fylde, lang elegant finish!

En vin der vil begejstre dine gæster ved julebordet og som vil være et fantastisk flot og elegant vinvalg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *