age verification

BEKRÆFT DIN ALDER!

Kokkens Vinhus kræver, at du er min. 18 år for handle på siden.

Så er du ikke gammel nok!

Port Ellen 5th release 1979 25 Års

På lager

23.999,00 kr
PORT ELLEN 25 YEARS OLD
Produktbeskrivelse
Distilled 1979
Bottled 2005

Years Old - 25 Years

Vol. 57,4%

Port Ellen er en alsidig malt, med store forskelle i stil mellem forskellige flasker. Nogle sherry-casked Port Ellen kan være smukke rige, krydrede, søde og nærmest læderagtige; Bourbon og refilletasker viser ofte en mere stram, pebret mediumfyldige stil. De almindelige egenskaber er dog et højt niveau af tørverøg, og i de bedste eksempler er en fænomenal kompleksitet, som Islay fans . Af disse grunde er Port Ellen blevet en af ​​de mest eftertragtede af de lukkede destillerier i blandt samlere, investorer og aficionados.

Port Ellen blev etableret på Islays sydkyst i 1825 af A K Mackay og Co., Port Ellen er kendt for at have været det første destilleri, der har indarbejdet Septimus Foxs spiritussers sikre design i destillationsprocessen.

Dens innovationer stoppede dog ikke der. Efter at være blevet overtaget af den kloge og energiske John Ramsay i 1836, blev Port Ellen det første destilleri til at handle med Nordamerika i 1848. Ramsay sikrede sig retten til eksport i større fade og opbevare fade i toldfrie lagre forud for eksport, et system, der anvendes den dag idag.

Ramsay var en travl mand! Udover at hjælpe Robert Stein og Aeneas Coffey med at udvikle deres kontinuerlige ”stills” på hans destilleri, var han også med til at etablere ”Islay til Glasgow Steamboat-service, importerede Sherry og Madeira til Glasgow. Blev en periode Liberal MP og var sågar formand for Glasgow Handelskammer.

Efter John Ramsays død forblev Port Ellen i familiehænder, men de solgte deres interesse i 1920'erne, og den blev erhvervet af DCL i 1925. DCL lukkede destilleriet i 1929, men fortsatte med at drive det til maltning og som lukket lagerhotel, indtil det blev genåbnet med to destilleringskedler i 1966-67. I 1973 blev der bygget en stor tromlemaltning, der fortsat leverer malt til alle destillerierne på Islay.

Port Ellen blev lukket i udgangen af 1983, men whiskyen lavet i de 17 år mellem dens genåbning og endelige lukning har opnået et ry som nogle af de fineste der er blevet lavet på Islay i den tid. Efter to succesrige sjældne aftapninger i 1998 og 2000 har Diageo frigivet en officiel aftappning af Port Ellen hvert år siden 2001, men det er usikkert, hvor mange flere af disse aftapninger vil være forestående, da lagrene bliver lavere. Der har også været uafhængige flasker, især fra Signatory og Douglas Laing.

Priserne for Port Ellen er steget støt i løbet af det sidste årti, efterhånden som destilleriets omdømme vokser og antallet af flasker svinder. Den første officielle aftapning fra Diageo, udgivet i 2001, har mere end tredivedoblet sig til en pris på omkring 3500 £ på tidspunktet for dette skrives, mens ældre selvstændige flasker nu kan hente priser på op til £ 5000 - £ 6000.

Brora og Port Ellen åbner igen meddeler spiritusgiganten Diageo, som vil investere mere end 300 mio. kr. i at få de to destillerier tilbage i produktion. Destillerierne blev lukket tilbage i 1983 grundet globalt nedgang i salget af whisky. Men siden da er whisky, som har været gemt på fade fra de to destillerierne været efterspurgt blandt samlere og er i dag blandt de dyreste i verden. Diageo regner med at kunne starte produktionen i 2020. Men da whisky skal lagre i mange år før den kan frigives skal man ikke forvente at kunne købe whisky fra de to destillerier før om tidligst 10 år.