Portvin er ikke kun for mormor. To typer portvin du skal kende.

Portvin

Portvin er andet end den søde frugtrige Ruby vi kalder julevin og som vi drikker i juletiden til risalamande. Portvin fås i mange afskygninger som kan nydes hele året. Fra den gyldne nøddeagtige Tawny, til de friske White og Pink port vi nyder med tonic under parasollens skygge.

En del af UNESCOs verdensarvliste

Portvin er vin fremstillet på druer høstet i vinområdet omkring Douro-dalen, en del af UNESCOs verdensarvliste, i det nordlige Portugal (Portvin kan kun fremstilles i Portugal). Vinen gærer til den når en alkoholprocent på seks til syv, hvorefter der tilføjes druesprit for at stoppe gæringen og bevarer restsukkeret i vinen. Portvin opnår i reglen ca. 20 procent alkohol. Herefter er det lagringen der afgør, hvilken type portvin der skabes. Denne fremstillingsmetode findes også andre steder i verden, men ikke under navnet portvin.

To typer portvin du skal kende

Som udgangspunkt findes der to typer portvin; Ruby og Tawny port, hvor der herfra findes flere varianter.

Ruby

Ruby-typerne, er de mørke, de røde og saftige portvine. Lagret i kortere tid på fad og derfor mørkere i farven.

  • Vintage port produceres kun i de bedste årgange og kun af druer fra det givne år. Vintage port har som en af de få portvine lagringspotentiale i kælderen, gerne over 15 år. Kan dog uden bekymringer nydes unge. Skal nydes indenfor 48 timer.
  • LBV, Late Bottle Vintage, er fremstillet af druer fra det samme høstår. Længere fadlagring, og kan drikkes efter aftapning. Kan holde sig små 14 dage efter åbning.
  • Ruby, En ung portvin med lidt fadlagring, Ruby udvikler sig ikke videre på flasken, kan stå åben i en god måned uden at tabe pusten.

Tawny

Tawny-typerne, er de lysere nøddeagtige og let rosinede portvine. Lagret i længere tid på små fade. Er alle drikkeklare, når de står i flasken.

  • Colheita, er en årgangstawny fra det samme høstår. En colheita lagrer minimum 7 år på små fade, man kan altid læse på bagetiketten hvornår den er aftappet. Jo længere tid på fad, jo mere dybde og finesse. Holder sig fint en måned efter åbning.
  • Tawny med alder, 10-20-30-40 år. Alderen henviser til, hvor gammel vinen vurderes til at være, når den tappes. Jo ældre vinen bliver, desto mere kostbar er den. Kan stå åben i lang tid.

White og Pink port, er begge lette portvine der med stor lyst, skal nydes afkølet gerne med lidt tonic og citronskive. White port fåes dog også med aldersangivelse, og giver en fantastisk dessertvin.

P.S.

Når Risalamanden står på bordet og mor endelig har forladt køkkenet, mens ungerne fylder det sidste rum i maven, for at finde mandlen, anbefaler Kokkens Vinhus, at du læner dig tilbage og nyder Graham’s 10 years port. Denne runde port, med finesse af nødder, tørrede frugter og rund sødme, vil sætte prikken over i’et til risalamanden.

 

250.00 Kr.

CRUSTED 2012

28 ÅR
399.00 Kr.

1989 COLHEITA

649.00 Kr.

KONGEÅRET 2000

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *