Vidste du, at Spanien er verdens 3. største vinland?

Den er god nok. Spanien er verdens 3. største vinland lige efter surprise Italien og Frankrig.

Spanien har en lang vinhistorie, der kan dateres 3000 år tilbage. Under romerrigt var Spanien stor-eksportør af vin til selveste Rom. Vinen var dengang i svingende kvalitet, og vi skal helt frem til 1986, hvor Spanien bliver medlem af EU, før moderniseringen af vinproduktionen slår igennem. Danmark havde inden da, allerede stiftet godt bekendtskab med de spanske vine. Charterferie med grisefester, hovedpine og den med tyren satte sit præg på det danske kendskab til spansk vin. Efterveer som vi som vinhandler har hørt på i mange år, og med hvilken skam.

Viva España

Spanien er som sagt verdens 3. største vinland; et vinland med store klassiske områder som Rioja og Ribera del Duero, hvor Tempranillo-druen giver tunge saftige rødvine. Rias Baixas og Rueda i det nordvestlige Spanien producerer flotte sprøde hvidvine med Verdejo og Albarino. Og så er der de mere ”moderne” spanske områder som Extremadura, Priorat og Bierzo, som skaber vine med en anden kant og karakter.

  • Rioja

    Opkaldt efter floden Oja, ligger godt 2 timers kørsel nordøst for Madrid. Rioja er hovedsageligt kendt for tunge fadpræget vine, primært baseret på Tempranillo-druen, men der dyrkes også Garnacha og andre mindre kendte druer. Vinifikationen har historisk set haft meget fokus på hvor lang tid vinene blev fadlagret, hvor de yngste vine, under navnet Joven, betragtes som den laveste kvalitet, stigende til Crianza, Reserva og Gran Reserva.

  • Ribera del Duero

    Ribera betyder flodbred og henviser til floden Duero. Området ligger en times kørsel nord for Madrid. Ribera del Duero har fået en enorm opmærksomhed efter kult-vinen Pingus kom til verden, lavet af danske Peter Sisseck, samt de ikoniske vine fra Vega-Sicilia. Den primære drue i Ribera del Duero er Tinto Fino, som er en lokal variant af Tempranillo.

  • Extremadura

    Det ”ekstreme land på den anden side af Duero”, beliggende i det sydvestlige Spanien med Portugal lige på den anden side. Extremadura-regionen er endnu ikke et område, man i vinmæssig sammenhæng hører så meget til. Et område der hovedsageligt producerer bulkvin, men ingen regler uden undtagelser. Her findes små spændende perler, bl.a. har Anders Vinding-Diers slået sig ned, søn af Peter Vinding-Diers og fætter til Peter Sisseck. Her laves moderne spanske vine på både spanske og franske druer.

Se hele vores udvalg af spanske vine her.

V/ 6 fl. 125,-
149 Kr.

Denne Reserva er produceret på 100% Tempranillo. Vinen gæres på ståltanke og forbliver heri i 6 måneder. Herefter får vinen 18 mdrs. lagring på fransk og amerikansk eg. Efter endt fadlagring ligger vinen til slut 2 mdr. på flaske inden den bliver frigivet til salg.   Farven er flot dyb rød kirsebærfarve, klar og fyldig.[...]

100 Kr.

Bodegas Habla Extremadura

98 Point
449 Kr.

98 POINTS DECANTER Guld ved Decanter World Wine Awards  

V/2 fl. 125,-
150 Kr.

92+ POINTS af Robert Parker

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *