Vinen til risalamanden og mandelgaven

Risalamande – hvor stammer det fra?

Risalamande er en dansk tradition, der kendes fra omkring år 1900. Her fik det bedre borgerskab i riget serveret kold risengrød med fløde, mandler og kirsebærsauce. Ris var en svær vare at skaffe, og derfor dyr, mens fløde var en luksusvare som var forbeholdt søndagen. Det var først efter 2.verdenskrig at Risalamande blev en alle mands juletradition, og har været det siden.

Risalamande siges at stamme fra et finere hotel i København, hvor en kok stod og manglede en dessert til sine pæne gæster. Han fik tryllet risengrøden om til en flødedessert og serverede den med henkogte kirsebær. Den blev navngivet den Riz a la Mande, da alt dengang var gourmet fransk. På godt dansk lød det som Risalamang!

Men hvad drikker man til Risalamande? Der er mange gode bud…

Den Traditionelle

Grahams ”The Tawny” Port

Sødmefuld fadlagret portvin med noter af nødder, tørrede frugter og karamel. Fine nuancer i sin eftersmag – perfekt til risalamanden.

 

Den Nordiske

Nigra X Liquer Cold Hand Winery

En saftig Kirsebærlikør, der går super godt til risalamanden. Den er lavet af sortekirsebær fra Stevns og fadlagret i frugtbrændevin.

Den Frække

East India Sherry Lustau

En smuk Lustau-sherry lavet på blend af Oloroso og Pedro Ximenez sherry. Smag af nødder, svesker, let tørhed og tung sødme, der viser hvorfor Lustau er områdets ledestjerne og “trendsætter” i resten af verden!

Den Hippe

Chase Sloe and Mulberry Gin

Den ultimative SLÅEN-gin – en mørk og saftig gin med smag solmodne kirsebær og spanske mandler. Chase Gin er ved diverse smagninger også anerkendt som en af verdens bedste gin.

Husk mandelgaven!

I gamle dage blev man ”konge” for en aften og kunne få lov at kysse den man godt kunne lide. Senere blev det til en marcipangris, og i dag er det blevet til en lille ekstra gave. Vi hylder gerne marcipangrisen eller et andet dejligt stykke chokolade.

Se alle lækre chokolader og marcipangrise fra Summerbird

Rigtig Glædelig Jul!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *