“Det sure øl” eller “øl med stil” ?


Lambic, Geuze m.m.

Belgien har i mange århundeder været kendt for at brygge noget at verdens bedste Øl, fra de gamle munkeklostre, af Trappist munkene,  rundt omkring i Belgien, Holland og Frankrig. Trappist er en katoelsk mund og denne orden kan føres helt tilbage til år 1098, hvor Cistercienser munkeorden blev dannet.

Men nok om Trappist, for belgisk øl er meget mere end det og belgierne er især berømte for det ” Sure Øl ” . Typer som Lambic  UDVALGTE LAMBIC

, Geuze og Kreik er populært som aldrig før, lad os med rette kalde det for Øllets ” Champagne”. Lambic’en brygges af 12 forskellige bryggerier i et meget begrænset område i Payottenland i Zennedalen i nærheden af Bruxelles, da man fandt ud af at i dette område, findes de helt rigtige mikroorganismer i luften, der skal til for at kunne sætte gang i den spontangæring, som er det særlige for denne øl type. Der er mange faktorer der skal falde rigtigt ud, for at denne proces kan sættes i gang, særligt temperaturen skal være den helt rigtige, omkring de 15 grader, hvilket gør at bryggeperioden, såfremt den kan gennemføres, sker i månederne Oktober-Maj.
Lambic brygges på bygmalt og umaltet hvede og så tilsættes der humle, pga. dens præserverende egenskaber, og ikke for at give lambic’en en bitter smag. I sammanligning med meget andet belgisk øl, så skiller Lambic’en sig ud ved at have en syrlig smag, duft og frisk, sprød finish, en mere Vinøs stil, hvilket igen kan drage paraleller til især mousserende vin og champagne.
Ligesom med f.eks. årgangs champagne, så bliver Lambic også Kun bedre med alderen og mange af dem kan lagre i 10, 20, ja op til 30 år fra bryggedato og de vil med tiden udvikle en langt mere moden smag og karakter, smide noget af den syrlige smag.

Af Lambic bryggerier er det især værd at holde et vågent øje med eks. Brasserie Cantillon, et lille familie ejet bryggeri beliggende i Anderlect, grundlagt i 1900 af Poul UDVALGTE GEUZE Besøger man bryggeriet den dag i dag, bruger de stadig de gamle bryggekar og andet udstyr, som stammer tilbage fra bryggeriets åbning i 1900. Den eneste store ændrig, der er sket op gennem historien, er at de i 1999, skiftede deres