PORTVIN EN KÆRLIGHEDS HISTORIE
Portvin er kort beskrevet vin fremstillet på druer høstet i Portugal, særligt Douro-dalen, der gæres til 6-7% alkohol, hvorefter der tilføjes druesprit for at stoppe gæringen og bevare restsukkeret i vinen. Herefter er det den måde og periode, hvorpå vinen lagres, der afgør hvilken type portvin, der er resultatet.
Fremstilling af portvin
Når man fremstiller portvin, følger man typisk den samme proces, som man kender det fra fremstilling af rødvin, hvor drueskaller og kerner gærer sammen med saften fra druerne. Når vinen har gæret i 24-36 timer på tanken og opnået en alkoholprocent på 6-7%, tilsættes brandy eller druesprit med en alkoholprocent på 77%, hvilket er med til at stoppe gæringen, og sikrer at det restsukker der skal indgå i det endelige produkt bevares. Hvornår i processen druespritten tilsættes afhænger af, hvor meget sødme man ønsker, at der skal være i den færdige portvin – jo tidligere i processen det tilsættes, jo sødere en portvin ender man op med.