Italien

Støvelandet er og bliver hele Danmarks farvorit-vinland nummer 1! Og med den kæmpe vifte af gode varianter der produceres indenfor bobler/ mousserende, Hvidvin, Rose, Dessertvin og ikke mindst rødvin, så kan man sagtens forstå det. 
Man kan gå på opdagelse i Proseccoer med skøn frugt og bred apeal. I Norditalien finder man perler som Barberesco og Barolo, Barbera d’Asti, Langhe Nebbiolo, og et bred vifte af smukke aromatiske hvide i alperne. I Veneto regerer Valpolicella-vinene med Ripasso og Amarone på toppen samt den søde Reciotto. I Toscana er Sangiovese kongen i Chianti og Brunello di Montalcino, men de franske sorter Merlot, Cabernet Sauvignon og Syrah har gjort sit indryk. Supertoscaner-kategorien boomer som aldrig før. 
Ned igennem hele landet laves der utroli meget skøn vin på både kendte og helt ukendte druer og kun en lille brøkdel er tilgængelige på det danske marked. 
I hælen kommer de frugt-svulstige Primitivo-vine der rammer mange danskere lige i hjertet med sødmefuld frugt og god høj alkohol. 
Hoppen men et nyt til Sicilien finder man de energi-rige vine fra Etna’s skråninger og lige for foden af bjerget laver danske Peter Vinding-Diers skønne vine på hans smukke grund Montecarrubo primært på Syrah. 
Mange ej nævnt men ingen glemt – Italien er og bliver en mastrodont i vinverdenen, og med god ret!


Vi elsker Italiens vin i Kokkens Vinhus

Og med verdensklasse-producenter som Antinori, Frescobaldi, Montesodi, Pian Delle Vigne, Luce, G.D. Vajra, Radici, Prunotto, Brigaldara, Ville Rizzardi, Terre Nere, Vinding-Diers, Cos, Nervi, Spinetta, Marcarini og Voerzio, så kan der dækkes et hvert behov. 

Italien er primært kendt og elsked for landets mange gode rødvine, og med god ret - en klassisk Ripasso fra Brigaldara kan virkelig noget med tung og intens mad. En tør og struktureret Barolo fra G.D. Vajra er et match made in heaven med en god steak og en Toscansk Brunello fra Frescobaldi er et skønt match med en trøffel-pasta. 

De lidt lettere Chianti-vine er de perfekte ledsagere til lette pastaretter og kommer der tomat på siden kan Barbera fra Marcarini ej undværes

Når det skal boble lidt ekstra er Proseccoerne fra Bedin din bedste ven - Solo som en skøn frugtrig aperetif eller mixet med Aperol til en Spritz - her kan man fx. opgradere med Silvio Cartas skønne Aspide lavet på  skøn frugt fra Sardinien.

På den søde side kan de mousserende Asti'er være intet mindre en skønne, så fremt de er lavet ordnligt som fx. Prunottos udgave er det. I toscana hedder den søde perle Vino Santo og her laver Antinori en skøn variant - nærmest flydende honnnig og helt fantastisk. 

I Veneto er Reciotto, den helt søde udgave af amaronen det perfekte ledsager til en god chokoladedessert eller tiramisu - her laver Brigaldara en variant der er helt i top