Spanien

Spanien er et vinland i rivende udvikling – de unge generationer tager over fra deres bedsteforældre, og de medbringer helt nye vin-produktionsmetoder og know how – de har studeret ønologi og arbejdet rundt omkring i verden på de bedste vinerier. De bringer et friskt pust til den spanske vin-scene, men fokus på friskhed, frugt-renhed og elegance, frem for de mere gammeldags tung og intense vine. 
De klassiske områder som Rioja og Ribera Del Duero kan ej heller se sig fritaget fra denne bølge af “moderne” og rene vine, og når top-terroir mødes så sker der magi i glasset – fra helt aromatiske og lette vine, over i mellemkraftige og naturligvis de helt intense og mørke vine, men alle med en helt vildt flot renhed og elegance. Det er det nye spanske vinøse billede og nøj hvor er det spændende at følge og smage med på. 
I Bierzo har Alvaro Palacios virkelig sat fut i tingene – med en totalitær tilgang til kvalitets-vin i et moderne billede har han skabt chokbølger gennem hele vinverdenen med sine utrolig smukke vine – polerede og aromatiske og med et tydeligt aftryk fra hvor druerne har groet henne af. Med druer som Menzia, Garnacha og Carignan har Alvaro vist hele verdenen at Spanien kan mere end bare tunge og intense vine. 
I hans fodspor har mange fulgt, fx. Cesar Munoz der har været consultant winemaker på selveste Vega Scilia – han har skabt sit egen brand ved Magallanes, beliggende i skræmmende 1100 meters højde over vandet – her laver han vine fra en “anden planet”. Tydeligvis Tempranillo og Ribera del Duero, men med en elegance og balance der sjældet ses i den ellers kraftige vin. Vin lavet i det moderne billede og med stor typicitet og en levende nerve. 
Bodegas Requiem er endnu en Ribera Del Duero-producent der går mod strømmen – med højt fokus på vine med stor elegance laver den lille mikro-producent ca. 16000 flasker årligt at 2 vine, Requiem og Re Minor – vine med friskhed i frugten og en nerve sjældent set – super elegante vine og meget elegante i glasset.
I Rioja har Bodegas Aradon taget vinene til helt nye elegante højder – med super-sælgeren Momento der nærmest er spaniens svar på Beaujolais med en helt crazy frisk frugt og nerve, har Rioja fået en helt ny type vin. herfra kommer Calzadras med fad og dybde men stadig med flot rankhed, og endlig de to super-vine Coordenadas, Ren Tempranillo og den yber-saftige Garnacha Prometida. Begge to ikon-vine i mikro-oplæg men med tårnhøjt niveau.
I Jeres har vi to af de aller bedste producenter via. Ximenez Spinola og ikke mindst Lustau – her får du sherry der kan vække mormor fra graven – Sherry er en misforstået vin på næsten alle punkter, og det har vi sat os for at ændre på – smag en sprød Fino til sushi og blir overrasket over niveauet. En Fyldig Oloroso til tapas eller en gryderet og der er ikke et øje tørt. De halv og ikke mindst hel-søde PX-vine kan få alle med en sød tand overbevist, og her findes der ikke en for sød dessert, eller for moden en ost til at matche op


Med Peter Sisseck i spidsen har Ribera Del Duero nærmest udviklet sig til allemandseje i Danmark - vinene fra dalen ( eller snarre højden) er populær som aldrig før - kraftige vine der går godt til de mørke vintermåneder, med gryderetter, steg og kød. Psi er Peter Sisseck's entry-level vin fra Ribera på 100% Tempranillo - herfra springer vi til Flor de Pingus, lillebror til den store Pingus der satte Peter på det vinøse landkort både i Danmark men ikke mindst i Spanien, hvor han efterhånden er meget respekteret og elsket lokalt. 

Af ander store producenter kan vi nævne Balsion, klasse Ribera Del Duero med frugtsødme og dybde. 

Bodegas Habla der produceret bla. Solum i Extramadura er ligeledes en meget spændende producent med fuldt fokus på kvalitet og elegante vine. 

I Jeres har vi to af de aller bedste producenter via. Ximenez Spinola og ikke mindst Lustau - her får du sherry der kan vække mormor fra graven - Sherry er en misforstået vin på næsten alle punkter, og det har vi sat os for at ændre på - smag en sprød Fino til sushi og blir overrasket over niveauet. En Fyldig Oloroso til tapas eller en gryderet og der er ikke et øje tørt. De halv og ikke mindst hel-søde PX-vine kan få alle med en sød tand overbevist, og her findes der ikke en for sød dessert, eller for moden en ost til at matche op

I Catalonien er boblerne stadig konge - og med Juve Y Camps i vores sortiment, så har vi noget af det aller bedste Cava på det ganske danske marked - prøv den elskede Reserva de la Famiglia og bliv overbevidst med det samme