Vine til julemaden
Det er velkendt at december måned sædvanligvis flyver afsted med lynets hast, frem mod det ultimative højdepunkt, julemiddagen. Derfor er det vigtigt at alt er velforberedt til den store aften, hvor julevin og mad er det store omdrejningspunkt, når familie og venner sætter sig til bordet med forventningerne skruet helt op på højde med julestjernen.
Her får du af Kokkens Vinhus en kort guide til at springe en masse mellemled over, og gøre det rigtige valg af julevin uden stress og jag.
Vælg din egen favorit blandt disse muligheder:
Brigaldare Ripasso:
Ripasso er sammen med storebroren Amarone en vin, som mange danskere virkelig har taget til sig som julevin, og det er med rigtig god grund. Dansk julemad er traditionelt en tung sag med de mange søde og fyldige elementer, såsom rødkål og kraftig brun sovs, hvilket udfordrer mange rødvine. Ripasso-vinen fra Brigaldare løser denne opgave helt suverænt: Vinen har styrke i frugten, som nærmest er rosin og sveske-agtig, sødme som giver fylde og ledsager de mange søde indslag, og som en dygtig dirigent har denne rødvin tilmed en alkoholprocent der styrer igennem fedmen og holder tingene på plads. Med disse egenskaber kan man nemt konkludere, at denne vin især er oplagt til juleanden.
Køb vinen her: Brigaldare Ripasso
Chateau Pierrail Bordeaux:
Et rigtig godt alternativ vil være en flot Bordeaux, især fra højrebreden, hvor druen merlot stortrives. Merlot forveksles ofte med cabernet sauvignon, men én væsentlig forskel findes i det lavere garbesyre-indhold i merlot-druen. Det er med til at gøre merlotbaserede vine mere frugtige, bløde og tilgængelige, og især bærnoter som blåbær, solbær og endda blommer, er karakteristiske.
De mørke og blålige bær og det lidt ”blommet” udtryk fungerer fremragende til juleanden og sovsen, som måske endda i forvejen er tilsat disse bær.
Vores julevin fra Chateau Pierrail understreger dette enestående match, med vinens helt forrygende koncentration af mørke bær, styrke i smag og frugt og en yderst veltilpasset syre, som på behagelig mundrensende vis følger hele oplevelsen til dørs.
Køb vinen her: Chateau Pierrail Bordeaux
Ribera del Duero, Bodegas Requiem Re Minor:
Vores sidste bud på en julevin er til dem der ønsker en lidt mindre intens og robust, enten pga personlig preference eller måske fordi de har valgt en knap så tung udgave af julemaden, f.eks med frisk rødkålssalat i stedet for den søde rødkål på glas.
Re minor er baseret på tempranillo og det betyder masser af smag og dybde, dog her kombineret med en overraskende friskhed og elegance, som gør denne vin til et mere ”slankt” bud på årets julevin. Den høje alkoholprocent på 15 % er med flot håndværk perfekt integreret, og giver således det nødvendige modspil til julemaden.
Køb vinen her: Ribera del Duero, Bodegas Requiem Re Minor
Her under har vi samlet top 3 mest stillede spørgsmål og svar i forbindelse med valg af julevin – Hos Kokkensvinhus er vi altid klar til at rådgive om netop den julevin i ønsker – Kontakt os på e-mail, telefon eller besøg en af vores butikker.
- Hvilken type julevin skal jeg vælge?Det kommer helt an på dine personlige præferencer. Mange mennesker foretrækker en fyldig og krydret julevin, mens andre foretrækker en mere let og frugtig vin. Det er også en god idé at tænke over, hvad du planlægger at servere til julemiddagen, så du kan vælge en julevin, der vil gå godt sammen med maden.
- Hvor meget skal jeg købe?Det afhænger af, hvor mange mennesker du planlægger at have med til julemiddagen. Generelt anbefales det, at man køber et par flasker julevin pr. person, så der er nok til både forret, hovedret og dessert.
- Hvor kan jeg købe julevin?
Du kan købe julevinen hos Kokkensvinhus – Du kan både købe online her på siden, men du kan også besøge en af vores butikker, hvor vi er klar til at rådgive dig om netop den julevin der passer bedst til jer.