Sherry

Fra bunden af Spanien i Jerez kommer en af verdens vidundre på flydende form. Sherry har revolutioneret vinverdenen via en spændvide fra den helt tørre Fino overi de fyldige Olorossoer, den helt fantastiske Palo Cortado og slutteligt verdens sødeste vin PX. Uanset hvad man kaster sig ud i, så vil der vente den åbensindene store oplevelser. Prøv fx. en kold sprød Fino til Sushi, en Amontillado til tapas og en PX til en rigtig god kugle vaniljeis. Når andre vine må strække våben til kraftige retter, eller udfordrende elementer som fx. blåskimmel-ost, så kan man altid finde en sherry der kan gå an.Ligesom kampen mellem Barcelona og Real Madrid bulder løs år efter år, så er der ligeledes en kamp i Jerez mellem de små producenter, og de store. De små står oftest for kvalitet, kærlighed og de bedste vine, hvor de store oftest har ringere kvalitet. Hos Kokkens Vinhus har vi to af de bedste producenter i Lustau og Ximenz-Spinola og vi kan kun på det kraftigste anbefale disse store vine


Sherry er den mest misforståede vintype i hele vinverdenen! De gamle minder fra bedstemors sofabord hvor der stod en åben sød sherry har afskrækket mange mennesker fra at begive sig ud i denne spændende verden - Sherry er IKKE BLOT SØD, nej man kan få knastøre hvide sherryer som fx. Fino og Manzanilla som er himmelske som ledsagere til skaldyr, sushi, Ramen og mange andre ting - de kan ligeledes være vidunderlige som ganerensere midtvejs igennem en stor middag med mange retter og meget forskellig vin. Efter de tørre hvide kommer de tørre mørke og de 3 helt store kanoner, Oloroso, Amontillado og ikke mindst Palo Cortado. Hvor Oloroso oftest imponere for sin fylde, dybde og intensitet, så har Armontillado'en ofte mere subtile toner af nødder og mere aromatik. Palo Cortado er en symbiose imellem de to og er så og sige kronen på værket - en stil der er meget sagnomspundet og med god ret - producenterne har stadig ikke fuld forståelse for hvordan stilen opstår og det er ved gentagende smagning af de mange fade at nogle enkelte få udvælges til at blive flasket som Palo Cortado. I den sidste ende findes de helt søde sherryer, med Cream, Moscatal, East India og ikke mindst de ultrasøde PX-udgaver lavet på druen Pedro Ximenex. I sidstnævnte kan man finde vine så søde som sirup og med voldsom massefylde, men match dem med fuldmodne oste eller en god vaniljeis og lykken er skabt! Sherry er og bliver så spændende som det overhoved kommer i vinverdenen og der er noget for en hver gange - det kræver blot mod til at springe ud i de store smagsoplevelser